Housky jsme pekli podle babiččina starého receptu, který jsme si upravili do veganské varianty.
Potřebujeme:
250 ml rostlinného mléka
30 g droždí
500g hladké mouky
80 g cukru
50 g rostlinného másla (Alsam/Sojola)
1 lžíce vanilkové hrašky
trochu rostlinného mléka nebo olej na potření
mák nebo vlašské ořechy na posypání
Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme ďůlek, do kterého nalijeme mléko pokojové teploty. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme odstát 15 minut. Přidáme zbytek surovin a případně více mléka, aby směs šla dostatečně promíchat.
Těsto hněteme vařečkou dokud se nevytvoří hladký „bochánek“, který se nelepý, případně použijeme kuchyňský robot. Lehce posypeme moukou a necháme pod utěrkou kynout 20 minut.
Těsto si rozdělíme na 4 kusy a vytvoříme z nich válce přibližně 20 cm dlouhé. Každý si poté rozkrájíme na 6 stejných dílů. Z jednotlivých dílů vytvoříme válečky 10 cm dlouhé. Válečky dobře spojíme a poté zapleteme jako housku nebo jakýkoliv jiný tvar, který se vám líbí.
Hotové housky naskládáme na plech s pečícím papírem, potřeme mlékem nebo olejem a posypeme mákem nebo vlašskými oříšky.
Pečeme na 180°C 15-20 minut, dokud housky pěkně nezhnědnou.
Ňom!
Categories: pečené, recepty, sladké
Napsat komentář